Naručite ovu knjiguZbirka priča
.
.
E-kjniga: 250 dinara
Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Scribd! Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici iTunes! Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Kobo!
Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Barnes & Noble! Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Google Play!
Pronađite knjigu u obližnjoj biblioteci pomoću servisa Overdrive!
Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Ipubs! Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Redshelf! Čitajte ovu knjigu u internet biblioteci Tookbook!
Čitajte ovu e-knjigu u bilioteci Bookmate! Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Bookshout! Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Ciando!


Pročitajte odlomak!


Knjiga Bojana Krivokapića književni je događaj koji nadilazi granice nacionalnog (srpskog) književnog polja. Ova zbirka priča prevazilazi to i doslovno: pisac suvereno prelazi iz jednog štokavskog (srpskog, hrvatskog, bosanskog, crnogorskog) književnog jezika u drugi, kao što i njegovi junaci lutaju Sarajevom, Zagrebom, Beogradom, Novim Sadom...Pripovjedači i junaci Krivokapićevih priča odlikuju se suvremenim, dinamičnim, kolokvijalnim govorom koji odgovara dnevničkoj formi većine ovih zapisa. Međutim, fragmentarnost i anegdotalnost pripovjedanja samo su prividno posljedica dnevničke „lakoće“ pisanja: u procesu čitanja čitatelj osvještava kompozicijski smisao montažnih prijelaza i efektnu (najčešće vrlo duhovitu) semantičku povezanost naizgled udaljenih motiva. Lakoća s kojom Krivokapić piše i „skače“ iz jednog prizora/grada/jezika u drugi, u dojmljivom je kontrastu spram provodnih tematskih fiksacija njegovih priča, a to su: smrt, raspad obitelji, glad, ludilo. Odsustvo patetike u opisu sveprisutnosti smrti kao svakodnevne činjenice, osobito među junacima kojima bi se širina životnih mogućnosti tek trebala otvoriti, čini najuspjelije priče ove zbirke vjerodostojno potresnim.
.
Ovo elektronsko izdanje je dvojezično, sadrži originalni tekst i italijanski prevod Vanese Begić Corri Lilit, i demoni inciampano.
.


Bojan Krivokapić

Bojan Krivokapić


Bojan Krivokapić (1985), objavio je knjigu kratke proze Trči Lilit, zapinju demoni (Kikinda, 2013) i zbirku gemischt-poezije Žoharov let (Stolac, 2014).Dobitnik je nagrada za prozu: „Ulaznica“ (Zrenjanin, 2011), „Đura Đukanov“ (Kikinda, 2012) i „Edo Budiša“ (Pazin, 2014), kao i nagrade „Mak Dizdar“ za zbirku poezije (Stolac, 2013). Uredio je zbornike književnih tekstova: Radovi u Kući (Novi Sad, 2012), PitchWise (Sarajevo, 2012), Na ulici gaze bose ljude (Novi Sad, 2013) i Poučak o nizovima: čitanka (Novi Sad, 2014). Recenzent je knjige Ivane Inđin Utišani glasovi – nezavisna pozorišna i performerska feministička scena u Novom Sadu od 1989. do 1999. godine (Novi Sad, 2012) i monografije Art klinike Eutanazija 2009-2011 (Novi Sad, 2012). Književni tekstovi su mu objavljeni u različitim zbornicima, antologijama i časopisima diljem (ex) Jugoslavije: Lapis Histriae (2010, 2012, 2014), Zarez, Odjek, Sveske, Idiot, Novi Ka/Os, i dr. Bavio se antropološkim teatrom u Kamernom pozorištu muzike Ogledalo, živeo neko vreme u Sarajevu pa se vratio, vodi(o) radionice kreativnog pisanja u Omladinskom centru CK13. Trenutno živi i radi u Novom Sadu, ali bi radije bio na nekom drugom mestu, uz more, masline...