Naručite ovu knjigu
Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Scribd! Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici iTunes! Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Kobo!
Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Barnes & Noble! Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Google Play!
Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Gumroad!
Čitajte ovu e-knjigu u bilioteci 24Symbols!
Čitajte ovu e-knjigu u bilioteci Bookmate!
Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Redshelf!
Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Bookshout! Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Ipubs! Pronađite knjigu u obližnjoj biblioteci pomoću servisa Overdrive!

Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Tradebit! Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Ciando!
Roman
.
.
E-knjiga: 250 dinara

Pročitajte odlomak!

Grimalda, drugi roman Edija Matića, žanrovski je kompleksno djelo, istovremeno ljubavni roman a pomalo i politički triler i putopis. Edi Matić vrsno barata književnim žanrovima, no stvarni otponac njegove priče ipak je žanrovski nedvojbeno nepotrošiv: tajanstveni nestanak ženskog lika. Time se romaneskni potencijal ne iscrpljuje: riječ je o romanu mnogih početaka, ne nužno samo istarskih kao što sugerira naslov. Početak se lako može zamisliti u Zagrebu 1941, a možda i u Imotskom pa čak i Lukavcu kod Tuzle. Kao kriminalistički roman, Grimalda je žanrovski superioran i plijeni vještinom, napetošću i filmskom brzinom. Istovremeno, to je i roman upečatljivih likova – Igor i Tena, Dijana Kralj i Filip Šop, Davor i Ulika, inspektor Bolković i Ninica Horvatova, stjecajem nepredvidljivih okolnosti pristigli s različitih adresa i vremena, u literarnom defileu likova koji u svojim nimalo glamuroznim ulogama (policajci, konobari, fotografi, inspektori, recepcioneri) nastupaju manje više slučajno kao glavni ili sporedni. Njihove su istinske uloge životnih i političkih emigranata i gubitnika, nasukanih na pramcima vlastitih sudbina, fanatičnih opsesija, emocija i životnih zabluda. Edi Matić strpljivo ispituje stvarnu otpornost svojih likova na neumitne životne udarce koji ih guraju iz njihovih prirodnih egzistencija u neočekivanim smjerovima. Pisac svoje likove – kao i u svakom pravom noiru – uvjerljivo potretira kao žrtve vlastite „uhvaćene“ prošlosti, s kojom se likovi simbolički razračunavaju u snenim i idiličnim krajolicima Grimalde, Vižinade, Crklade, Buja i drugih pitoresknih istarskih mjesta šaca. Životno i stvarnosno više nego uvjerljiva, Grimalda je u startu korak dalje od mogućih žanrovskih stereotipa.

ljevak.hr
.

Edi Matić

Edi Matić


Edi Matić je rođen 1962. u Splitu. Bavi se različitim umetničkim formama i pokretač je nekoliko inicijativa i prezentacija u oblasti kulturne saradnje, kao što su nastupi na međunarodnim sajmovima, zatim udruga Kurs i Writers in Residence. Kao fotograf izlagao je na nekoliko samostalnih izložbi u inostranstvu (Art Piont u Beču, Fotogalerie im Rathaus u Gracu i Forum Europa na Lajpciškom sajmu) i u Hrvatskoj (Kulturni centar Vis). Kratke priče objavljene su u zbirkama i časopisima u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Turskoj, Austriji, Nemačkoj i Makedoniji. Objavio je dva romana: „Ovdje fali ženska ruka“ (Naklada Ljevak, 2008.) i „Grimalda“ (Naklada Ljevak, 2012.) Dobitnik je nagrade Steiermärkische Bank za roman „Grimalda“. Kad ne skita i slika po Evropi, živi i radi u Splitu.