Književna radionica RašićLeon Bogdanov
Leon Bogdanov (1942–1987), pisac i slikar, pripadnik lenjingradske nezvanične kulture, dobitnik Nagrade „Andrej Beli” za prozu (1986).

Za života objavljivao samo u samizdatu. Njegovo najvažnije delo su dnevnici iz osamdesetih godina dvadesetog veka, koji su pod naslovom „Zapisi o pijenju čaja i zemljotresima” objavljeni 2002. godine. Eksperti književne nagrade „Nova književnost“ (NOS) uvrstili su „Zapise o pijenju čaja i zemljotresima” među četrdeset ključnih dela iz oblasti nefikcije koja su obeležila rusku književnost u XX veku (2012).


Zorislav Paunković, rusista, književni prevodilac s ruskog. Glavni urednik specijalizovanog časopisa za rusku književnost i kulturu Ruski almanah (Književno društvo „Pismo“, Zemun). S Duškom Paunkovićem priredio i preveo sabrana dela Gajta Gazdanova, Konstantina Vaginova i Konstantina Leontjeva. Dobitnik Nagrade „Miloš N. Đurić“ za Dijalog sa ekranom Jurija Lotmana i Jurija Civjana i Nagrade „Jovan Maksimović“ za Zapise Lidije Ginzburg. Piše i o domaćoj književnosti i kulturi.

Dnevnička proza

Preveo s ruskog
Zorislav Paunković

A5, 404 str.

Cena:
1500 din.

Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Kobo!
Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Apple Books!
 Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Barnes & Noble!


Pročitajte odlomak!

Zapisi o pijenju čaja i zemljotresima su jedinstvena knjiga u ruskoj, pa i u svetskoj književnosti. To su pravi autorovi dnevnici, pisani kao umetnički tekst. Bogdanov živi povučeno, skromno, uglavnom vreme provodi kod kuće. U njegovom životu zapravo ništa se ne događa, osim uobičajenih stvari. Odlazak u prodavnicu postaje događaj. Fiksiraju se vremenske prilike, pogled kroz prozor.

Na dnevničku prozu Leona Bogdanova, koja je istovremeno tradicionalna i modernistička, uticali su i nadrealizam, Vasilij Rozanov i Semjuel Beket. Ali najvažniji uticaj, i kao leksički inovator, i kao vizionar, svakako je Velimir Hlebnjikov, koji se često pominje u Zapisima o pijenju čaja i zemljotresima („osnovna knjiga”, „knjiga koja govori o svemu”). Bogdanov piše veoma jednostavno, ali ta jednostavnost je varljiva. Pored književne, Zapisi o pijenju čaja i zemljotresima imaju i filozofsku, vizionarsku stranu.Puna desktop verzija ove stranice
KrR @ Instagram