Književna radionica RašićVesti


24. 03. 2021.
Četiri noviteta


Dolazak proleća KrR obeležava objavljivanjem četiri nove knjige: romanima Svojta Adnana Repeše, Radio Siga Ivana Vidaka i Egipatski golub Konstantina Leontjeva, te zbirkom mikropriča Sićušne priče, koju je priredio Dragan Babić.

01. 02. 2021.
„Sporedni efekti života”


U knjižarama je sada dostupan roman savremenog rumunskog autora Vlada Zografija Sporedni efekti života, koji objavljujemo u prevodu Đure Miočinovića.

Evo šta o knjizi kaže Joana Prvulesku, dobitnica Evropske nagrade za književnost 2012:

-- Virtuozno napisan polifoni roman, u kom se pet glasova povezuje i oblikuje napetu sekvencu sadašnjosti. Iz dekora ne odsustvuju jedan improvizovani detektiv (po zanimanju psihijatar), obožavalac poručnika Kolumba, jedna uspešna novinarka, jedan renomirani naučnik, jedna razočarana žena i – u središtu knjige – jedan autista, koji nosi najoriginalniju partituru. Prevazilazeći trenutnost, u knjizi se čuje i govor na prijemu u Rumunsku akademiju, u kom se inteligentno i plastično izlažu ideje. (Tu ćete pronaći „sentimentalno” objašnjenje naslova.) Najveći uspeh romansijera je da stvarnost oponaša knjigu, a ne obrnuto. Vlad Zografi je napisao roman o rumunskoj aktuelnosti i preostaje samo da mu svaki čitalac, na svojoj koži, proveri kredibilitet.

Savet kritičara: ne čitajte ovu knjigu, nego je slušajte onako kako se sluša muzika: ona je jedna savremena simfonija.17. 10. 2020.
Izvedeni iz kičmi


Upravo je stigla iz štamparije, a za koji dan biće i u knjižarama, knjiga koju su naši čitaoci nestrpljivo očekivali i tražili pre nego što je bila odštampana – novi roman Amile Kahrović Posavljak, Izvedeni iz kičmi. O ovoj knjizi Srđan V. Tešin kaže:

– Roman Izvedeni iz kičmi kao da je izrastao iz kakve antičke tragedije. U njemu junaci stradaju u sukobu sa samim sobom i sa svetom, a svi likovi imaju arhetipske crte karaktera, koji im je ujedno i sudbina. Ekskurs u drugo vreme dodatno produbljuje tabuiziranu temu sukoba sa društvom i zakonima. Priča je filmična i razvija se poput lavine. Naturalističke i erotske scene su opisane upečatljivim, razgovornim, duhovitim i okrutnim jezikom, od kog čitaoca podilazi jeza. Sve je u ovom vanserijskom romanu na svom mestu. Čak i kraj, koji je, nepredvidivo, ostao otvoren. Izvedeni iz kičmi je veliki roman o pravu na izbor i posledicama takvog izbora.22. 07. 2020.
Novi roman Krste Popovskog


Čitaocima predlažemo da vrele letnje dane osveže romanom Nevreme Krste Popovskog, ljubavno-avanturističkim rolerkosterom ispunjenim neočekivanim preokretima i blagim, crnpurasto-ironijskim humorom
karakterističnim za našeg autora.

Glavni junak ove knjige je Danilo, meteorološki prorok i superheroj obdaren sposobnošću reverznog bivstvovanja u vremenu. Međutim, uprkos svojim supermoćima, ne ponaša se nimalo marvelovski – rutinski propušta šanse da spase ovaj napaćeni svet od raznih nedaća i zlikovaca, jer ima neke druge planove...

Hoće li se ta žrtva isplatiti ako uspe da dovede u red i ljubavlju kruniše barem sopstveni život?08. 06. 2020.
Novi roman Darka Cvijetića


Naša prolećna bujica knjiga nastavlja da teče novim, s pažnjom iščekivanim romanom Darka Cvijetića pod naslovom Što na podu spavaš. Evo šta o knjizi između ostalog u Vremenu piše Ivan Milenković:

 – Darko je Cvijetić gotovo trideset godina pisao knjigu od nepunih stotinak stranica. Možda ju je zapisao za dva, tri dana, za mesec dana ili osam meseci, možda ju je zaista zapisivao godinama, ali sve što je u životu uradio ovaj prijedorski pesnik, pozorišni režiser, scenarista, glumac, romanopisac, novinar – sve što je trpio, vodilo je knjizi. Ovakve se knjige ne pišu zato što pisac tako hoće, nego zato što nema izbora. To što je Cvijetić izašao iz rata živ još uvek nije bio dokaz i da je preživeo. Za tim je dokazom svih ovih tridesetak godina tragao i to, čini se, ne toliko zbog sebe koliko zbog onih koji su u ovom malom velikom romanu nastavili da žive. Ili, kako je to napisao Selvedin Avdić: „Dok piše o smrti, Darko Cvijetić bori se za svaki život.”22. 05. 2020.
Potekla prolećna bujica knjiga


Posle virusom produženog zimskog sna, u iznova otvorene knjižare šaljemo novitete koje smo pripremili tokom prisilne hibernacije: u prvom talasu predstavljamo vam roman Zdravo, dragi ubojice! Radenka Vadanjela, dve zbirke pesama: Naše male smrti Aleksandre Jovičić i U talasima tela Željane Vukanac, kao i knjigu izabranih priča kultnog sovjetskog pisca Leonida Dobičina u prevodu Duška Paunkovića.

Sad smo uhvatili zalet, pa nećemo stati do leta – biće toga još!21. 12. 2019.
Jesenji noviteti

Jesenje kolo novih izdanja je obimno, pa smo ga podelili na dva dela. Prvi sačinjavaju dve zbirke pesama, zbirka pripovedaka i roman -- a slučaj je hteo da nam liriku ovoga puta daruju poetese, a epiku prozaisti: naše nove dve autorke su Monika Herceg, sa zbirkom pesama Početne koordinate, i Marija Stojanović, čija pesnička zbirka nosi naslov Metafizički rajsferšlus. Naš dugogodišnji autor Vukašin Štreker napisao je zbirku priča Daleko od Menhetna, a Đura Miočinović nam je preveo savremeni rumuski hit, roman Ljubim te u dupe, voljeni vođo! Danijela Banuleskua.

Čitajte brzo, jer pre kraja godine stiže još knjiga!
12. 07. 2019.

Zbornik slem poezije

Književna radionica Rašić objavljuje poetski zbornik Tebi u lice, u kojem zajednički nastupaju najbolji predstavnici srpske slem scene: Goran Živković, Katarina Kovačević, Siniša Stojanović, Milan Mijatović, Nikola Oravec, Ivan Marjanović, Ana Pantić, Bojan Samson, Simonida Banjeglav, Damir Nedić, Đorđe Đorđević, Radovan Božović, Bojan Ilić, Nenad Ignjatović i Siniša Rudan.

U ovom zborniku zastupljeni su pesnici i pesnikinje koji unazad godinama nastupaju na sceni Poezin kao slem performeri. Neki od njih već deset godina doprinose slem pokretu svojim zanimljivim nastupima. Većina pesama koje su zastupljene u ovom zborniku su zabeležene i kamerom u živom izvođenju na okupljanjima Poezin Party i nalaze se na Youtube kanalu:

http://www.slamstudio.org/video-audio-arhiva/23. 05. 2019.
Doletela peta lasta

Najavljena peta knjiga, a četvrti novi autor u okviru prolećnog kola KrR sada je tu – reč je o prvencu Aleksandra Gubaša, o romanu Gajba, namenjenom čitaocima omladinskog uzrasta. Evo kratkog opisa:

Gajba je stambena konstrukcija veličine milionskog grada, izgrađena u donjem toku reke Morave da udomi reke migranata. Jan je tinejdžer koji živi u Gajbi i upravo mu je počeo letnji raspust 2053. godine. Ovo leto će, s najboljim drugom robotom, posvetiti istraživanju klubova i tajnih udruženja iz dubina Gajbe. Pored toga, pokušaće da shvati koja biološka devojka ga zapravo interesuje i šta se desilo s njegovom majkom, koja je nestala u Africi istražujući švercere čokolade. Ovog burnog leta Jan će se zateći usred žestokog obračuna evropskih i azijskih bandi na Krovu Gajbe, a otkriće i genetski modifikovane životinje u njenim podzemnim tunelima. Ko ne bi voleo takvo leto, pa makar i klimatski promenjeno!03. 05. 2019.

Prolećno kolo knjiga

Prolećnu književnu sezonu KrR otvara sa četiri nova autora i pet novih knjiga! Predstavljamo vam zbirku priča Milena Alempijevića Konjske širine, roman Amile Kahrović-Posavljak Smrtova djeca, roman Selvedina Avdića Kap veselja i zbirku eseja Marka Tomaša Pisma s juga.
A da bismo održali malo napetosti, neka četvrti autor i peta knjiga zasad ostanu tajna! Otkrićemo vam je čim nam stigne iz štamparije, zasad samo ovoliko: biće to veseli iskorak iz naše dosadašnje produkcije!25. 10. 2018.
Dve nove knjige, jedan novi autor

Upravo odštampano: Izdah odrubljene glave, nova zbirka pesama Vukašina Štrekera, i novi roman našeg novog autora, Siniše Stojanovića, pod naslovom Pisma Marlonu Brandu: to su prave domaće zabeleške iz podzemlja za XXI vek -- u dvostrukom ličnom ogledalu koje sačinjavaju imaginarna figura poznatog glumca s jedne, a mrtvi otac s druge strane, narator pokušava da utemelji i definiše sopstvenu egzistenciju, lavirajući između hemijski indukovanog smirenja i otupelosti koje obezbeđuju snažni medikamenti i neugasivog nezadovoljstva samim sobom, interpersonalnim dinamizmom i sumornim obrisima dostupnog sveta.


04. 06. 2018.
Novakovićev Anfarwoldeb

U knjižare je upravo stigao Anfarwoldeb, novi roman Aleksandra Novakovića. Rečenicom „Još ćeš ti lutati“ Aleksandar Novaković zatvara ovaj filozofski roman, otvarajući svom junaku naredne živote. Ideja o lutanju duše često je bila predmet umetničkih dela, ali Novaković dušu koja luta seli iz priče u priču u sve gore situacije – bezizlaze, smeštene u prepoznatljiva okruženja i zbivanja kojih smo i dalje svedoci, ali otmenost duše njegovih junaka ne dozvoljava im da posrnu.


02. 01. 2018.
Novi roman Kristiana Novaka

Pretposlednjeg dana stare godine, iz štamparije nam je stigao novi roman Kristiana Novaka, Ciganin, ali najljepši – višestruko nagrađivana knjiga, čitalački hit u čitavom ex-Yu regionu, i po opštoj saglasnosti dosad najbolje Novakovo ostvarenje. S radošću ga predajemo književnoj publici!


07. 12. 2017.
Marjanovićev prozni debi

Na proznu scenu Bojan Marjanović stupa romanom Sutra ćemo, metafikcijskom gradskom ljubavnom pričom utroje, ispovednom, provokativnom i kritički visprenom. Evo šta o ovoj knjizi kaže Boris Postnikov:
– Iz onoga što se na početku čini kao obična, generacijski kodirana ljubavna priča s troje glavnih aktera, Bojan Marjanović razvija neočekivano precizan pripovjedni komentar vremena u kojem ta priča nastaje: našeg društvenog i ekonomskog ovdje i sada, našeg poraznog prezenta. Naizgled, geometrija ljubavnog trokuta je jasna: Sara i Goran, Sara i Darko; jedna veza (možda) završava, druga (možda) započinje. Ali mnogo više toga je u ovom romanu možda: nesigurni poslovi i promašene prilike, stalna perspektiva odlaska iz države, biografije koje ovise o kocki klasne pripadnosti... Suvereno ispričan iz tri pripovjedne perspektive i kroz tri dosljedna narativna registra, obilno natopljen alkoholom, s noćnom vizurom grada u pozadini i narodnom muzikom umjesto soundtracka, „Sutra ćemo“ je nešto poput priče o ljubavi u doba permanentne nesigurnosti: vedra melodrama za djecu prekarijata.28. 10. 2017.
Gloriosa, novi roman Aleksandra Novakovića

Gloriosa je naziv upravo objavljenog Novakovićevog romana koji govori o Dušku Popoviću, našem junaku Španske revolucije. To je priča o strasti i posvećenosti našeg vazduhoplovnog asa, borca Druge Španske Republike, revolucionara i jugoslovenskog fudbalskog reprezentativca. I danas, osamdeset godina od njegovih velikih vazdušnih pobeda, priča o Dušku Popoviću, čoveku za kog su znali Pariz i Barselona, Orvel i La Pasionarija, Tito i beogradska policija, KGB i Abver, obavijena je velom tajne. Poslušajte desetine glasova Popovićevih savremenika koji se prepliću u ovom bujnom, biografskom i pikarskom romanu i nađite svoju istinu o jednom od najharizmatičnijih i najenigmatičnijih ljudi.


10. 10. 2017.
Dve i po nove knjige

Domaćoj publici Književna radionica Rašić predstavlja poetsku zbirku Tako da, posthumno objavljenu knjigu makedonskog pesnika Igora Isakovskog, u prevodu Duška Novakovića, koji o knjizi kaže:
– Isakovski je ovom knjigom ostavio dostojan trag u savremenoj makedonskoj poeziji za sve one koji, kako kaže Šimborska, od poezije očekuju i odgovor na pitanje: šta ljubav može da kaže, šta sme da kaže, šta je dragovoljna da kaže na temu voljenja, to jest postojanja, a da pri tom nipošto ne zanemari onaj svoj suptilni odnos kao svojstvo koji, između opstalog, proističe iz njene pesničke ranjivosti, kako bi kroz prostor koji jeste i nije njen i vreme koje jeste i nije njeno mogla da sačuvana sebe takvom kakva je doista bila – zaranak nekog blistavog trenutka za kojim čeznu mnoga bića na zemlji, pa i kao lojalni sledbenici njene ideja o samoj sebi, ne pitajući za cenu.

Zatim, nagrađivani roman Črna mati zemla hrvatskog pisca Kristiana Novaka, o kojem Damjan Zorc kaže:
– Novak je napisao odličnu priču i mada se na nju kao teška novembarska magla na Muri često spušta sumračna zagušljivost, svojom tajanstvenom lepotom, bolnom realnošću i stilskom superiornošću poziva te k sebi i izmamljuje krajnosti – od kikotanja do suza i straha.

Na kraju, po zahtevu mnogobrojnih čitalaca, KrR objavljuje papirno izdanje Zaher-Mazohove Venere u krznu, originalno objavljene samo kao e-knjiga u okviru našeg programa e-saizdavaštva.


20. 04. 2017.
Filigranska sećanja Damira Damira

Ovo je po mnogo čemu izuzetno izdanje ne samo u okviru produkcije Književne radionice Rašić, već i u kontekstu naše savremene poezije uopšte: zbirka haiku poezije Damira Damira, internacionalno priznatog i nagrađivanog haiku autora, odštampana na pet jezika (srpski, engleski, nemački, španski, japanski), u specijalnom japanskom otvorenom povezu.Evo šta o knjizi piše Marko Tomaš:

– Ako smo im u stanju pripisati dovoljno značenja, ne treba nam puno riječi kako bismo iskazali svijet u nama i oko nas. Sposobnost upisivanja značenja je igra. A igrati se treba i kada pišemo i kada čitamo. Kada smo suočeni s prostranstvom, kada shvatimo koliko su sitne naše ideje u odnosu na stvari koje nismo u stanju obuhvatiti niti spoznati, dovoljno je da uhvatimo segment nekog prizora kako bismo otvorili naše oči čudu života i beskraja iz kojeg smo potekli i u koji se neumitno imamo vratiti.11. 03. 2017.
Zbirka priča Rastrojstva Dejana Simonovića

U Književnoj radionici Rašić svoju novu knjigu objavljuje prozaista i dramski pisac Dejan Simonović. Njegova zbirka priča Rastrojstva donosi ironično iskošen pogled na položaj pojedinca u našoj današnjoj stvarnosti, u čije mreže odnosa moći se hvata s manjim ili većim razumevanjem onoga što mu se događa, često s ljutnjom, a uvek bez moći da se izvuče, osamostali, da nadvlada. Zaglibljenost malog čoveka (u porodici, u sopstvenom krugu društva, u firmi, u suočenju s emanacijama korporativne i državne moći) Simonović sagledava na kritički pronicljiv, humoran, nezlobivo zločest način, utoliko delotvorniji što ne zatvara oči pred kukavičlukom, lenjošću i defetizmom koji čine breme odgovornosti pojedinca, zapravo utirući put njegovoj potlačenosti.16. 02. 2017.
 Ugljik na suncu Ivana Vidaka

Zadovoljstvo nam je da domaćoj književnoj publici predstavimo jedno od najboljih proznih ostvarenja savremene hrvatske književnosti, zbirku priča Ugljik na suncu Ivana Vidaka. Evo šta o knjizi kaže Srđan V. Tešin:

 – Ugljik na suncu je izvanredno koncipirana zbirka, s puno groteske, crnog humora i dijalekatskih kalambura na tragu jednog Đure Đukanova. Vidak, kao da pravi špricer, gemišt ili hosszúlépés, osam karikaturalno-realističnih priča seče fantastičnim dramoletima u kojima traži odgovor na pitanje zašto je Stevica Čatalinac odlučio da postane svinjče. Nije lako razgraničiti životinjsko u ljudima od ljudskog u životinjama čitajući upečatljive slike ubijanja besnog kera, klanja debele krmače ili pecanja babuški. Ima nečeg izvorno animalnog i divljeg što izbija iz života ovih pijanih, poluludih i teških Panonaca. A šta je život? Život je kad uzmeš ugljenik i ostaviš ga da odstoji na suncu nekoliko milijardi godina. Nema tu nikakve filozofije. Ugljik na suncu je kolekcija priča o sudbinama seljaka, samo naoko običnim, a kojima, zapravo, nikakav doktor ni popa ne mogu pomoći da se oslobode životnih i ljubavnih neuspeha i razočaranja, zbog čega se utapaju u alkohol i čine nezamislive stvari.21. 12. 2016.
Pesme Ognjenke Lakićević

Danas stiže dugoočekivana poetska zbirka Ognjenke Lakićević, naslovljena Ljubavna pisma Guglu. O ovim pesmama suptilnog, ironičnog i duhovitog samoispitivanja Marko Tomaš kaže:

– Treba uspostaviti odnos sa samim sobom. To je najveći i najteži rat na koji moramo pristati. Mi smo i ono oko nas, određeni smo onoliko koliko određujemo. I u toj vožnji se znamo gubiti. Ubrzo se vratimo na cestu, upravljamo stvarima i opet pogrešno skrenemo. Susrećući druge po tim zabitima duše možemo se iznenaditi koliko često, zapravo, susrećemo sami sebe. Kada se netko otvara prema sebi, otvara se i prema nama. Takve nježne ruke trebamo prihvatiti. Potrebni smo jedni drugima. A potrebna nam je i glazba, i fimove trebamo, i poeziju poput one kakvu piše Ognjenka Lakićević.


03. 12.  2016.
Durmanova Božanstvena

Iz štamparije je upravo stigao novi roman Rastislava Durmana, naslovljen Božanstvena, rimejk 2016. – knjiga koja preispituje postojeći civilizacijski model i njegove interuniverzumske alternative.

Kao što je u Božanstvenoj komediji Dante obišao pakao, čistilište i raj, tako junak ovog romana obilazi paralelne svetove, samo da bi pronašao na koji da se preseli. Umesto Vergilija i Beatriče, Adamovi vodiči su anđeo čuvar Ambriel i demon Lilit. Adamov izbor mora da zadovoljava tri uslova: da nema virusa s kojima Adamov imunološki sistem ne bi izašao na kraj, da je civilizacijski nivo približno isti, kako Adam ne bi umro od gladi niti završio u zoološkom vrtu, i da tamošnji Adam ima odgovarajući socijalni status.

Ima li takvog mesta za Adama?

KrR objavljuje štampano izdanje ovog romana, dok je elektronsko izradila novosadska izdavačka kuća Media Art.


02. 12.  2016.
Zbirka priča Berija Kalahana

Partizanska knjiga i KrR u kooperaciji objavljuju zbirku priča kanadskog autora Berija Kalahana pod naslovom Svi ti usamljeni ljudi u prevodu Vladimira Arsenića.


29. 10. 2016.
Milenković via Harms

S velikim zadovoljstvom Književna radionica Rašić predstavlja čitaocima zbirku priča Nebojše Milenkovića naslovljenu O Harmsu i drugim demonima.

Složenom igrom preuzimanja i zamene identiteta, Nebojša Milenković postaje Danil Ivanovič Harms – otpočinjući uzbudljivu, dramatičnu, apsurdnu, crnohumornu priču o vremenu u kom živi, o svom životu, književnosti, ljubavničkim i bračnim brodolomima, o seksu i odnosu prema ženama... I taman kad se naviknemo na činjenicu da je Harms i dalje živ i još uvek piše svoje apsurdne priče – shvatimo kako priča o Harmsu u stvari prerasta u priču o nama: o našem društvu, njegovim poremećenim vrednostima, autocenzuri i sveprisutnom strahu kao jedinoj društvenoj konstanti…

Harms u Srbiji, očigledno, još uvek nije rekao svoje!13. 10. 2016.
Nova zbirka pesama Bojana Marjanovića

Jesenju izdavačku sezonu Književna radionica Rašić otvara novom poetskom zbirkom Bojana Marjanovića, naslovljenom Između dva rata. Evo šta o novoj knjizi kaže Marko Tomaš:

– Male ljudske drame uvijek se odvijaju u sobi, u nekom gradu, između dvoje ljudi koji pokušavaju sačuvati svoju ljubav od nezajažljivih, proždrljivih ekrana koji nas usisavaju u nepravdu. O pokušaju da se sačuva čistota ljubavi, da je se oguli od naslaga diktatorskih nakana svakog pojedinca, od sebičnosti, a sve to u svijetu koji se, tako se svakom poštenom biću čini, raspada po šavovima govore pjesme Bojana Marjanovića. Ako ih budete čitali uz neku lijepu glazbu koja nam razotkriva tužnu dušu svijeta u kojem živimo, uvjeren sam da ćete proći kroz melankolično čitateljsko iskustvo koje će vas, barem na trenutak, učiniti boljim ljudima.

Za razliku od prethodne Marjanovićeve knjige, pesničke zbirke Politika, pornografija, poezija, koja je, usled visoke grafičke zahtevnosti, u elektronskom obliku bila dostupna jedino u formatu .pdf, zbirka Između dva rata dostupna je, osim u papirnom izdanju, u standardnim elektronskim formatima, epub i mobi.
24. 08. 2016.
Zbirka priča Morisa Džija

Partizanska knjiga i KrR u kooperaciji objavljuju zbirku priča novozelandskog autora Morisa Džija pod naslovom Gubitnici u prevodu Nataše Miljković.30. 06. 2016

Odštampane Karte, molim!

Od danas je čitaocima dostupno i papirno izdanje romana Marka Dejanovića Karte, molim!


25. 06. 2016

Zbirka priča Juhana Haštada

Partizanska knjiga i KrR u kooperaciji objavljuju zbirku priča norveškog autora Juhana Haštada pod naslovom Nadalje ćeš samo stariti u prevodu Miloša Belčevića.

10. 06. 2016.
Roman Karte, molim! Marka Dejanovića u pretprodaji

Od danas je našim e-čitaocima dostupno elektronsko izdanje nagrađivanog romana Karte, molim! mladog hrvatskog pisca Marka Dejanovića. Takođe, danas počinje prenumeracija na papirno izdanje, koje izlazi iz štampe 22. juna. Prenumeracija nosi popust od 33%!

A evo šta o knjizi kaže Srđan V. Tešin:

Nakon što je poluprazni voz kojim je putovao iz Beograda u Zagreb iskočio iz šina, glavni junak i pripovedač se, na neki neobjašnjiv način, našao nepovređen u vremensko-prostornom limbu, zajedno s kondukterom, koji mu odgovore na pitanje: Šta je važno u životu? daje umotane u neke priče nekih ljudi o nekim ljudima. Na poziv tajanstvenog konduktera, životne priče pričaju Ivan, Luka, Mateja i Marko, četvorica putnika, koji su uvek tu, u vozu, na putu. Priče o nehumanom odnosu prema starima i bolesnima, o smaku sveta, zločinu, žrtvi, krivici i osveti ili o potrazi za femme fatale, zapravo se odnose isključivo na glavnog junaka. U ovim pričama krije se odgovor na pitanje koje muči glavnog junaka. Karte, molim! je filozofičan, politički aktuelan i društveno angažovan roman, ali je i roman zagonetka, do čijeg rešenja može da dođe samo posvećeni čitalac.


18. 05. 2016.
A ljudi? – menadžerski bestseler Ivice Vrančića

Objavljivanjem knjige Ivice Vrančića A ljudi? Književna radionica Rašić iskoračuje u stranu iz oblasti književnosti, u sferu menadžmenta i upravljanja ljudskim resursima. Posle engleskog i hrvatskog izdanja, srpsko izdanje omogućiće i ovdašnjim privrednicima da se upoznaju s Vrančićevim idejama, pomoću kojih su poslovanje unapredile vrhunske kompanije poput Coca-Cole, BAT-a i drugih.


28. 04. 2016.
Nova knjiga – Novo Smederevo

Književna radionica Rašić upravo je objavila novi roman Aleksandra Novakovića pod naslovom Novo Smederevo.

Smeh pomalo zastaje u grlu čitaocu koji sagleda Srbiju u krivom ogledalu ove urnebesno zabavne, duhovite i bezobrazne antiutopije. Ali neka to čitaoca ne odvrati od Novog Smedereva, jer ova bujno izmaštana vizija naše alternativne budućnosti literarnim nebom veselo jezdi upravo na leđima razumevanja današnje stvarnosti u kojoj živimo. Zato nam Novo Smederevo valja čitati i u pamet se uzeti, da ga uskoro ne bismo uistinu zidali!


19. 04. 2016.
Novi roman Vukašina Štrekera – Srčanost

Danas je iz štampe izašao nestrpljivo očekivani novi roman Vukašina Štrekera, pod naslovom Srčanost. Po autorovim rečima, to je „priča o ljudskim strastima, o snazi neizazvanih predrasuda, o komplikovanoj prirodi pojma pravde, o skučenosti ljudskog duha u eri političke korektnosti i, konačno, o eroziji mačizma u modernom društvu“..

Kao i obično, štampana knjiga čitaocima je dostupna za kupovinu u knjižarama, a može se poručiti i direktno od nas, kao i elektronsko izdanje, koje upravo ovih dana stiže u najveće prodavnice na internetu.


18. 01. 2016.
Zbirka Priče za Izidžet generaciju Rodža Glasa

U okviru edicije prevedene proze Tekstopolis, izdavačka kuća Književna radionica Rašić premijerno je objavila zbirku Priče za Izidžet generaciju škotskog pisca Rodža Glasa. Napisane u izvrsnom i prepoznatljivom anglosaksonskom maniru, Glasove priče tematizuju fenomen sveopšte usamljenosti, nedostatka hrabrosti i odbijanja odrastanja u okvirima generacije čije pripadnike povezuje kontekst jeftinih avionskih letova. Prevashodno poznat kao romanopisac, Glas je dobitnik niza književnih priznanja, među kojima se posebno ističe nagrada Somerset Mom za 2009. godinu. Srpska publika je ovog autora upoznala kao jednog od učesnika međunarodnog festivala kratke priče Kikinda Short, ali i kao autora koji je boravio na rezidencijalnom programu u Tršiću. Organizatori festivala Kikinda Short zvanično su potvrdili učešće Rodža Glasa na ovogodišnjem, jedanaestom festivalskom izdanju.


<-- Starije vestiNovije vesti -->

Puna desktop verzija ove stranice
KrR @ Instagram