Književna radionica RašićVlad Zografi

Vlad Zografi je rođen 1960. u Bukureštu. Diplomirao je iz oblasti fizike na Univerzitetu u Bukureštu, a 1994. je doktorirao iz oblasti atomske fizike na Univerzitetu Paris XI, Orsay.

U književnosti je debitovao 1990. godine u časopisu, jednom pripovetkom, u časopisu „România literară”. Objavljivao je prozu (zbirku pripovedaka „Levo koleno ili desno koleno”, 1993, i roman „Novi čovek”, 1994), zatim pozorišne komade: „Isabela, ljubavi moja” (1996, Nagrada Saveza pisaca Rumunije), „Edip u Delfima” (1997), „Kralj i leš” (1998), „Budućnost je makulatura” (1999, Nagrada Saveza pisaca Rumunije), „Amerika i akustika” (2007, Nagrada Saveza pisaca Rumunije), „Petar” (2007), „Svi tvoji umovi” (2011).

„Petar” je bio prvi rumunski pozorišni komad postavljen na scenu posle 1989. u Pozorištu Bulandra, a predstava je (u režiji Kataline Buzojanu) izvedena na Bijenalu u Bonu 1998. Njegov esej „Unutrašnji beskraj. Šest priča o čoveku, društvu i istoriji” objavljen je 2012. Sa objavljivanjem romana „Sporedni efekti života” (nagrada Observator Lycaeum, 2017), Vlad Zografi se vratio prozi. Njegov najnoviji roman zove se „Sedmi oktobar”.


BELEŠKA O PREVODIOCU

Ðura Miočinović, rođen 1979. u Beogradu, diplomirao je rumunski jezik i književnost na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu (2004) i završio master studije iz rumunskog jezika na Universitatea de Vest u Temišvaru (2006). Prevodi književnost s rumunskog još od ranih studentskih dana. Član je Udruženja književnih prevodilaca Srbije.

Roman

Preveo s rumunskog
Đura Miočinović

A5, 556 str.

Cena:
1200 din.


Pročitajte odlomak!


Virtuozno napisan polifoni roman, u kom se pet glasova povezuje i oblikuje napetu sekvencu sadašnjosti. Iz dekora ne odsustvuju jedan improvizovani detektiv (po zanimanju psihijatar), obožavalac poručnika Kolumba, jedna uspešna novinarka, jedan renomirani naučnik, jedna razočarana žena i – u središtu knjige – jedan autista, koji nosi najoriginalniju partituru. Prevazilazeći trenutnost, u knjizi se čuje i govor na prijemu u Rumunsku akademiju, u kom se inteligentno i plastično izlažu ideje. (Tu ćete pronaći „sentimentalno” objašnjenje naslova.)

Najveći uspeh romansijera je da stvarnost oponaša knjigu, a ne obrnuto. Vlad Zografi je napisao roman o rumunskoj aktuelnosti i preostaje samo da mu svaki čitalac, na svojoj koži, proveri kredibilitet. Savet kritičara: ne čitajte ovu knjigu, nego je slušajte onako kako se sluša muzika: ona je jedna savremena simfonija.

Joana Prvulesku
dobitnica Evropske nagrade
za književnost 2012.
Puna desktop verzija ove stranice
KrR @ Instagram