Samo e-knjiga
Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Scribd! Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Apple Books! Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Kobo!
Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Barnes & Noble! Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Google Play!
Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici E-Sentral!
Čitajte ovu e-knjigu u bilioteci 24Symbols!
Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Gumroad! Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Redshelf!
Čitajte ovu e-knjigu u bilioteci Bookmate! Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Bookshout! Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Ipubs!


Pronađite knjigu u obližnjoj biblioteci pomoću servisa Overdrive!
Zbirka priča
.

Pročitajte odlomak!

Trebalo bi sedamnaest priča iz Katenača Vuleta Žurića čitati kao što istinski ljubitelj fudbala posmatra poslednjih sedamnaest minuta utakmice u kojoj njegov tim vodi sa 1 - 0. I brani se. Ali se brani dostojanstveno, smisleno i sa stilom. Šarmantno. Tako da ne ostaje sumnja šta se tu dešava i da li su stvari na terenu do kraja osmišljene, ili su plod nekakvog haotičnog improvizovanja. Kao što taj posvećenik strepi (ali na stadionu, ne u svojoj fotelji), nada se, napreže i daje sve od sebe da doprinese trijumfu. Šta bi čovek više hteo od literature? Da citiramo i parafraziramo Žurića, po ružnim vremenima sve ružno je i dalje ružno. Osim dobre književnosti.

Srđan Srdić

.
Vule Žurić

Vule Žurić


Vule Žurić je rođen u Sarajevu 1969. Knjige priča: „Umri muški“ (1991), „Dvije godine hladnoće“ (1995), „U krevetu sa Madonom“ (1998), „Valceri i snošaji“ (2001), „Mulijin ruž“ (2003), „Katenačo“ (2011) i „Tajna crvenog zamka“ (2015). Romani: „Blagi dani zatim prođu“ (2001), „Rinfuz“ (2003), „Tigrero“ (2005), „Crne ćurke i druga knjiga crnih ćurki“ (2006), „Mrtve brave“ (2008), „Narodnjakova smrt“ (2009), „Nedelja pacova“ (2010) i „Srpska trilogija“ (2012). Autor je desetak radio-drama, koje su u produkciji Dramskog programa Radio Beograda emitovane na radio-talasima Javnog servisa. Koautor je i scenarija za diplomski film Miloša Ajdinovića „Mrtav čovek ne štuca“. Žurićeve priče prevođene su na nemački, poljski, slovenački, engleski, grčki, portuglaski, mađarski, španski i italijanski, na kom je 2003. objavljen izbor njegovih priča pod naslovom „Stassera a mezzogiorno“ („Večeras u podne“, Edizzioni Tagete). Živi u Pančevu.