Naručite ovu knjigu

Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici iTunes! Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Kobo!
Kupite ovu e-knjigu u prodavnici Barnes & Noble! Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Odilo!

Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Ciando! Čitajte ovu e-knjigu u bilioteci 24Symbols!

Kupite ovu e-knjigu u prodavnici Scribd! Čitajte ovu e-knjigu u bilioteci Bookmate!


Pesme
Format A5, 86 strana
Cena: 500 dinara

Pročitajte odlomak!


Džez standard In a Sentimental Mood iz 1935 godine, najpoznatiji u interpretaciji Djuka Elingtona i Džona Koltrejna, uspostavlja čudnovati dijalog sa istoimenom pesmom Ivane Bodrožić, koju s ravom možemo nazvati budućim izvorom. Ovo skriveno inspirisanje delom nekog prethodnika, kao kontrapunktualni, tajnoviti odnos između prošlosti i budućnosti, najbolje se uočava u stihovima:

.

Jazz se sakrio

ojažljivo šušnuo metlicama

red krstovima i kristovima,

red glasnim očevima i sinovima.

.

Da li su Elington i Koltrejn, svirajući In a Sentimental Mood, anticipirali autorkine strahove i drhtanja zbog muškaraca kojih više nema i zbog muškaraca koji, ma koliko jedne volela a druge mrzela, nikako da nestanu iz njenog života? Pravimo se hrabri s Koltrejnom u ušima, drhti pod plahtom lirski subjekt od krvi i mesa, šćućuren uz, još uvek, voljeno biće; pravi je čas za povratak u vreme kad čudovište sve proguta, i kada je nužno sve one agresivne i ratoborne muškarce, koji bez prestanka pljuju i psuju, nadglasati muzikom, ma koliko sentimentalnom. Džezje tako krhak, ljubavi, ali ovoga puta, kaže pesnikinja ohrabrena D molom, bićemo spremni. Iako je In a Sentimental Mood Ivane Bodrožić jedna od onih knjiga koje stoje između života i smrti, bez zadrške svedočeći o umiranju, tuzi, oduzimanju i patnji, život je u njoj ipak najčešće ispevana reč.

Srđan V. Tešin


Ivana Bodrožić

Ivana Bodrožić


Ivana Bodrožić rođena je 1982. godine u Vukovaru.
.
Za zbirku poezije „Prvi korak u tamu“ objavljenu 2005. godine dobila je nagradu Goran za mlade pjesnike te nagradu Matice Hrvatske Kvirin, za najboljeg pjesnika do 35 godina. Poeziju objavljuje u raznim književnim časopisima, a uvrštena je i u antologiju suvremene hrvatske poezije „Utjeha kaosa“ Miroslava Mićanovića, kao najmlađa autorica, kao i u antologiju Damira Šodana „Drugom stranom“.
.
Pjesme su joj prevođene na razne europske jezike, a prijevod cjelovite zbirke „Prvi korak u tamu“ izašao je na španjolskom jeziku. Roman „Hotel Zagorje“ za koji je osvojila brojne nagrade objavila je 2010. godine, a potom je objavljen u Njemačkoj, Francuskoj, Sloveniji, Srbiji, Češkoj, Makedoniji, Danskoj, Turskoj, Velikoj Britaniji i Americi.
.
Zbirku pjesama „Prijelaz za divlje životinje“ objavila je 2012. godine, a 2014. zbirku kratkih priča „100% pamuk“, za koju je nagrađena nagradom Edo Budiša za najbolju zbirku priča autora do 35 godina (na područja s kojeg nije potreban prijevod). Roman „Rupa“ objavila je 2016. godine, a američko izdanje očekuje se 2019. godine.