Leon Bogdanov

Leon Bogdanov (1942–1987), pisac i slikar, pripadnik lenjingradske nezvanične kulture, dobitnik Nagrade „Andrej Beli” za prozu (1986).
Za života objavljivao samo u samizdatu. Njegovo najvažnije delo su dnevnici iz osamdesetih godina dvadesetog veka, koji su pod naslovom Zapisi o pijenju čaja i zemljotresima objavljeni 2002. godine. Eksperti književne nagrade „Nova književnost“ (NOS) uvrstili su Zapise o pijenju čaja i zemljotresima među četrdeset ključnih dela iz oblasti nefikcije koja su obeležila rusku književnost u XX veku (2012).

Zorislav Paunković, rusista, književni prevodilac s ruskog. Glavni urednik specijalizovanog časopisa za rusku književnost i kulturu Ruski almanah (Književno društvo Pismo, Zemun). S Duškom Paunkovićem priredio i preveo sabrana dela Gajta Gazdanova, Konstantina Vaginova i Konstantina Leontjeva. Dobitnik Nagrade „Miloš N. Đurić” za Dijalog sa ekranom Jurija Lotmana i Jurija Civjana i Nagrade „Jovan Maksimović“ za Zapise Lidije Ginzburg. Piše i o domaćoj književnosti i kulturi. 

Leon Bogdanov
Leon Bogdanov – Zapisi o pijenju čaja i zemljotresima
Zapisi o pijenju čaja i zemljotresima

Dnevnička proza, 2021.
Preveo s ruskog Zorislav Paunković
A5, 404 str.

Zapisi o pijenju čaja i zemljotresima su jedinstvena knjiga u ruskoj, pa i u svetskoj književnosti. To su pravi autorovi dnevnici, pisani kao umetnički tekst. Bogdanov živi povučeno, skromno, uglavnom vreme provodi kod kuće. U njegovom životu zapravo ništa se ne događa, osim uobičajenih stvari. Odlazak u prodavnicu postaje događaj. Fiksiraju se vremenske prilike, pogled kroz prozor.
Na dnevničku prozu Leona Bogdanova, koja je istovremeno tradicionalna i modernistička, uticali su i nadrealizam, Vasilij Rozanov i Semjuel Beket. Ali najvažniji uticaj, i kao leksički inovator, i kao vizionar, svakako je Velimir Hlebnjikov, koji se često pominje u Zapisima o pijenju čaja i zemljotresima („osnovna knjiga”, „knjiga koja govori o svemu”). Bogdanov piše veoma jednostavno, ali ta jednostavnost je varljiva. Pored književne, Zapisi o pijenju čaja i zemljotresima imaju i filozofsku, vizionarsku stranu.  

1650 din.