Kupite ovu knjigu na sajtu Knjižara.com!
Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Kobo! Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Apple Books! Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Barnes & Noble!


Poezija
Format A5, 72 strane
Cena: 650 dinara

.

Pročitajte odlomak!

.

Čitanje pesničke zbirke Aleksandre Jovanović Prsti u psećem krznu moguće je uporediti sa sklapanjem mozaika ako svaki delić, svaku pojedinačnu pesmu, zamislimo kao cinični ugriz. Svaka od pesama predstavlja jedan trag na koži, ili kamen besno bačen na tlo, s namerom da se naznači tajna intimne ukletosti prenete na kosmogonijsku ravan. Ogoljeni subjekti kreću se kroz taman i tajanstven krajolik šume, sve dok varljiv zaklon ne nađu u tvrđavi, zamku ili kolibi. Međutim, služenje kultu predaka paradoksalno rezultira obeskorenjenošću: u kuću se ulazi kao u čeljust. Vešto se služeći simbolikom životinjskih motiva i kreirajući svojevrsni poetički „zverinjak”, lirski subjekat oblikuje iskonske situacije i arhetipove. U zbirci Prsti u psećem krznu primordijalno se kroz opore pesničke slike uliva u transfuziju ukletosti. Dijaboličnost i destruktivnost ploti transponovane su motivima vezanim za ishranu, kao i preplitanjem nasilja i seksualnosti. Oštra i lucidna poetska imaginacija proizvodi antijunake poetske pseudobajke: Baš-čelika, ratnike, zemljodelnike, lovce… Nasuprot njima su prsti. Prsti su u psećem krznu, a žene su u prstima, žene bolesne / histerične, tužne / neporecivo daleke / od uranjanja u sebe („Krotke”), žene koje trpe nasilje, koje se povlače, sklanjaju, žrtvuju, bivaju odbačene i skrajnute. Lirski subjekat poziva junakinje da se uzdignu i da rastu u svojoj ranjivosti, da linjanjem odbace podređenost i pokažu zube. Kroz taj pesnički povik čitanje ove zbirke izjednačava se s navlačenjem spolja meke rukavice. Rukavice od krzna, a kad je budete stavili, u svaki vaš prst biće zabijen po jedan oštar zub. 

Jelena Marinkov

Aleksandra Jovanović

Aleksandra Jovanović


Aleksandra Jovanović, rođena je 23. jula 1996. godine u Vranju.
.
Diplomirala je i masterirala dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti, gde je trenutno na doktorskim studijama.
.
Dobitnica je nagrade „Mladi Dis” za 2020. godinu, za pesničku zbirku „Jagma” (2020). Napisala je roman za decu i mlade „Crna ptica” (2020) za koji je dobila Nagradu Politikinog Zabavnika za 2020. godinu, nagradu grada Niša – „Maleni cvet” za 2020. godinu, a roman je uvršten u 200 najboljih romana za decu i mlade na svetu u međunarodnom katalogu White Ravens 2021. Takođe, na Zmajevim dečjim igrama u Novom Sadu, u okviru festivala „Monodrama za decu”, 2021. godine dobila je nagradu „Sigridrug” za tekst „Želja” rađen po motivima romana „Crna ptica”.
.
Živi i radi u Beogradu.