Književna radionica RašićFilip David
Filip David rođen je 1940. u Kragujevcu. Diplomirao je na Filološkom fakultetu (Jugoslovenska i svetska književnost) i na Akademiji za pozorište, film, radio i TV (grupa Dramaturgija). Književnik, dugogodišnji urednik Dramskog programa Televizije Beograd i profesor dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Jedan od osnivača Nezavisnih pisaca, udruženja osnovanog 1989. u Sarajevu, koje je okupljalo najznačajnije pisce iz svih delova bivše Jugoslavije, i osnivač Beogradskog kruga (1990), udruženja nezavisnih intelektualaca, Foruma pisaca i član međunarodne književne asocijacije Grupa 99, osnovane na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu. Napisao je više TV drama, filmskih scenarija. Objavio četiri knjige pripovedaka: Bunar u tamnoj šumiZapisi o stvarnom i nestvarnomPrinc vatreSabrane i nove priče, romane Hodočasnici neba i zemljeSan o ljubavi i smrtiKuća sećanja i zaborava, knjige eseja Fragmenti iz mračnih vremenaJesmo li čudovištaSvetovi u haosu. Priče i romani dobrim su delom zasnovani na hasidskim i kabalističkim motivima. Zajedno s Mirkom Kovačem objavio Knjigu pisama 1992-1995. Njegove pripovetke i romani su između ostalih dobili nagradu Mladosti, nagradu Milan Rakić, BIGZ-ovu i Prosvetinu nagradu za najbolju knjigu godine, Andrićevu nagradu, Ninovu nagradu za najbolji roman 2014. Knjige su mu prevedene na više jezika, a pripovetke se nalaze u dvadesetak antologija.
Sabrane
priče


A5, 244 str.

800 dinara

Kupite ovu e-knjigu u prodavnici Scribd! Kupite ovu e-knjigu u prodavnici Apple Books! Kupite ovu e-knjigu u prodavnici Kobo!
Kupite ovu e-knjigu u prodavnici Barnes & Noble! Kupite ovu e-knjigu u prodavnici Google Play!
Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Rockstand! Čitajte ovu e-knjigu u bilioteci 24Symbols! Kupite ovu e-knjigu u prodavnici Redshelf!
Čitajte ovu e-knjigu u bilioteci Bookmate! Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Bookshout! Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Casa del Libro!
Kupite ovu e-knjigu u prodavnici Ipubs! Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Elefant.ro! Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Ciando!

Pronađite ovu e-knjigu u obližnjoj biblioteci pomoću servisa Overdrive! Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Odilo!Sukobljavajući neprekidno racionalno i iracionalno u svom delovanju i pisanju, Filip David sopstvenim primerom brani tezu o autonomiji umetnosti, ali i odgovornosti koja ide uz nju. Njegovo delo služi kao vrsta uvida u onostranost, ali je ono istovremeno ukotvljeno u stvarnosti, ne samo činjenicom autorovog javnog delovanja, već i stoga što je pitanje onoga što nas okružuje i što nam okupira um i maštu nerazdvojivo od nas samih. Drugim rečima, stvarnost je ono u šta verujemo.

Ovo izdanje sadrži sabrane priče originalno objavljene u tri Davidove zbirke: Bunar u tamnoj šuimi (1964), Zapisi o stvarnom i nestvarnom (1969) i Princ vatre (1988).
Puna desktop verzija ove stranice
KrR @ Instagram