Naručite ovu knjigu
Čitajte ovu e-knjigu u bilioteci 24Symbols! Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici iTunes! Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Kobo!

Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Playster! Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Redshelf!
Roman
Format A5, 324 strane
Cena: 900 dinara

Pročitajte odlomak!


Crnu zemlju treba prekopati i izvući sve što se u njoj skriva. 

Samo Roš 

.

Složenost filozofskog koncepta istine (i laži) Novak ilustrira heterogenom strukturom romana koji se sastoji od pet akronološki poredanih poglavlja koja se bave različitim inačicama istine, ili, točnije, prikazuju kako se protagonistova egzistencijalna istina mijenja ovisno o tome tko je percipira i interpretira, i kada. 

Ljubica Matek 

.

Novak je napisao odličnu priču i mada se na nju kao teška novembarska magla na Muri često spušta sumračna zagušljivost, svojom tajanstvenom lepotom, bolnom realnošću i stilskom superiornošću poziva te k sebi i izmamljuje krajnosti – od kikotanja do suza i straha. 

Damjan Zorc

.


Kristian Novak

Kristian Novak


Kristian Novak (Baden-Baden, 1979) detinjstvo je proveo u Sv. Martinu na Muri. Gimnaziju je pohađao u Čakovcu, diplomirao kroatistiku i germanistiku, te doktorirao na Poslijediplomskom studiju lingvistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Šest godina radio je kao asistent na Odsjeku za germanistiku istog fakulteta, a 2012. godine prelazi na Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci, gde danas predaje kao docent. Bavi se istraživanjima na području istorijske sociolingivistike, analize diskursa i jezičke biografistike.
.
Od 1998. do 2009. godine bio je standardni reprezentativac Republike Hrvatske u karateu; osvajač je niza medalja na evropskim i svetskim prvenstvima.
.
Objavio je romane Obješeni (2005), Črna mati zemla (2013) i Ciganin, ali najljepši (2016). Dobitnik je nagrade tportala za roman godine 2014. i 2017. godine. “Črna mati zemla” ubrzo je doživela nekoliko stranih izdanja, a pozorišna adaptacija u ZeKaeM-u proglašena je jednom od predstava sezone. Prema izboru Večernjeg lista, roman je uvršten u deset najboljih hrvatskih romana u poslednjih 50 godina. Filmska adaptacija je u toku.