Naručite ovu knjigu
Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Scribd! Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici iTunes! Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Kobo!
Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Barnes & Noble! Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Google Play! Čitajte ovu e-knjigu u bilioteci 24Symbols!
Čitajte ovu e-knjigu u bilioteci Bookmate! Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Bookshout! Kupite ovu knjigu u internet prodavnici Odilo!
Kupite ovu knjigu u internet prodavnici Rockstand.in! Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Redshelf! Pronađite knjigu u obližnjoj biblioteci pomoću servisa Overdrive!

Kupite ovu knjigu u internet prodavnici Elefant.ro!Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Casa del libro!
Eseji

Format A5, 120 strana

Cena: 500 dinara

E-knjiga: 250 dinara

Pročitajte odlomak!

... Dobro došli u još jedno moje ludilo. To je moj način. Drugačije ne znam postati prijatelj. Vi i ne znate da ja pijem s vama dok čitate ovo. Neobavezno ćaskam. Tumačim nogometne utakmice. Razmišljam o Parizu. Ogovaram radnicu u trafici koja mi je prodala isušen duhan. Pričam o svojoj novoj polici za knjige. Žalim se na linjanje svog psa. Zagovaram seksualne slobode i ograničavanje političkih sloboda. Kunem se da nisam nacist. Bjesnim na korupciju. Satima pričam o hrani. Hvalim svojstva integralnog kruha. Pretvaram se da ne pišem poeziju. Romantiziram putovanje vlakom. Slažem pepeo u pepeljari i onda gnjavim pričom o opsesivno-kompulzivnim poremećajima. Meditiram o blagodatima zdravog života. Slavim Mediteran i život u njegovom uskom pojasu, a onda kukam zbog nepodnošljive vrućine koja me na trenutke čini razdražljivim, a na trenutke savršeno lijenim, skoro mrtvim. 

... O tome vam govorim. Ja sam kao i vi. Samo pokušavam preživjeti travanj, a da nitko ne pomisli da me treba hospitalizirati i doživotno staviti na sedative. Vjerujte, pokušao sam naći rješenje, razmotrio sam sve opcije. Ali nije nimalo pomoglo to što sam prišao prvoj prolaznici i rekao joj da je volim. Nije mi povjerovala.

.

Marko Tomaš

Marko Tomaš


Marko Tomaš je rođen u Ljubljani 1978. godine. Osnovnu školu je pohađao u Mostaru i Kljajićevu, gimnaziju završio u Somboru. Jedan je od pokretača i urednika mostarskog časopisa Kolaps i pripadajuće biblioteke. Novinske tekstove objavljivao u BH Danima, Glasu Istre i Feral tribuneu. Vodio je kultnu splitsku knjižaru UTOPIA. Novinar je internetskog portala zurnal.ba. Piše kolumne za Urban magazin iz Sarajeva i portal lupiga.com iz Zagreba. Poeziju i prozu objavljivao u bosanskohercegovačkoj, hrvatskoj i srpskoj periodici. Pjesme su mu prevođene na talijanski, poljski, francuski, njemački i engleski jezik. Živio je, studirao i radio u Sarajevu, Zagrebu i Splitu. Trenutno živi i radi u Mostaru. Dobitnik je nagrada za kratke priče (2004. godine) i djelovanje u kulturi u Bosni i Hercegovini (2015. godine). Bibliografija: L’ Amore Al primo Binocolo, s Nedimom Ćišićem, Mehmedom Begićem i Veselinom Gatalom, L’ Obliquo, Brescia, 2000. Tri puta tridest i tri jednako s Nedimom Ćišićem i Mehmedom Begićem, Alternativni institut, Mostar, 2000. S rukama pod glavom, Naklada Mlinarec & Plavić, Zagreb, 2002. Mama, ja sam uspješan, Naklada Mlinarec & Plavić, Zagreb, 2004. Život je šala, Naklada Mlinarec & Plavić, Zagreb, 2005. Marko Tomaš i druge pjesme, naklada ZORO, Sarajevo/Zagreb, 2007. Zbogom, fašisti, buybook, Sarajevo, 2009. Ponoćni razgovori, s Mehmedom Begićem, Vijeće mladih Grada Mostara, 2012. Bulevar narodne revolucije, Algoritam, Zagreb, 2013. Varanje smrti - izabrane pjesme, LOM, Beograd, 2014. Ivica Osim - Utakmice života, biografija, Vrijeme, Zenica, 2014. (japansko i srpsko izdanje objavljeno u 2015. godini). Odrastanje melanholije – kolekcija pjesama i priča, Kontrast, Beograd, 2014. Crni molitvenik, LOM, Beograd / Algoritam, Zagreb, 2015.