Naručite ovu knjigu
Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Scribd! Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici iTunes! Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Kobo!
Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Barnes & Noble! Čitajte ovu e-knjigu u bilioteci 24Symbols!
Čitajte ovu e-knjigu u bilioteci Bookmate!
Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Google Play! Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Redshelf! Pronađite ovu e-knjigu u obližnjoj biblioteci pomoću servisa Overdrive!


Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Odilo!
Zbirka priča
Format A5, 108 strana
Cena: 500 dinara
E-knjiga: 250 dinara

Pročitajte odlomak!

.

Ugljik na suncu je izvanredno koncipirana zbirka, s puno groteske, crnog humora i dijalekatskih kalambura na tragu jednog Đure Đukanova. Vidak, kao da pravi špricer, gemišt ili hosszúlépés, osam karikaturalno-realističnih priča seče fantastičnim dramoletima u kojima traži odgovor na pitanje zašto je Stevica Čatalinac odlučio da postane svinjče. Nije lako razgraničiti životinjsko u ljudima od ljudskog u životinjama čitajući upečatljive slike ubijanja besnog kera, klanja debele krmače ili pecanja babuški. Ima nečeg izvorno animalnog i divljeg što izbija iz života ovih pijanih, poluludih i teških Panonaca. A šta je život? Život je kad uzmeš ugljenik i ostaviš ga da odstoji na suncu nekoliko milijardi godina. Nema tu nikakve filozofije. Ugljik na suncu je kolekcija priča o sudbinama seljaka, samo naoko običnim, a kojima, zapravo, nikakav doktor ni popa ne mogu pomoći da se oslobode životnih i ljubavnih neuspeha i razočaranja, zbog čega se utapaju u alkohol i čine nezamislive stvari.

Srđan V. Tešin

.


Ivan VidakIvan Vidak je rođen u Somboru 1981. godine. Od 1999. godine živi i radi u Zagrebu, gde je diplomirao dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti. Ovo mu je prva knjiga.